Właściwości Wody
Woda (wzór chemiczny H2O) to nieorganiczna, przezroczysta, bezsmakowa, bezwonna i prawie bezbarwna substancja chemiczna, która jest głównym składnikiem hydrosfery Ziemi i płynów wszystkich znanych organizmów żywych.
Jakie rodzaje wody można pić?
10 rodzajów wody zdatnych do picia:
- Woda z kranu
- Woda mineralna
- Woda źródlana
- Woda lecznicza
- Woda gazowana
- Woda destylowana
- Woda oczyszczona
- Woda smakowa
- Woda alkaliczna
- Woda ze studni

Ile kalorii ma woda?
Woda jest doskonałym źródłem nawodnienia i może zawierać liczne minerały, w tym wapń, fluor, żelazo, potas lub sód. Jedna filiżanka (około 200 ml) wody dostarcza:
- 0 kalorii
- 0g białka
- 0g węglowodanów
- 0g tłuszczu.
Czy woda ma smak?
Czysta woda nie ma smaku. Natomiast picie wody może wywoływać smak. Dzieje się tak ponieważ język przyzwyczaja się do smaku substancji chemicznych w ślinie. Gdy spłuczesz kubki smakowe wodą, możesz poczuć odwrotny smak – ślina jest słona, więc smak wody może być lekko słodki lub gorzki .


Z czego składa się woda?
Woda to tlenek wodoru. Wzór chemiczny wody H2O, oznacza, że każda z jego cząsteczek zawiera jeden atom tlenu i dwa atomy wodoru. Woda w zwykłych warunkach pozostaje cieczą, co stanowi podstawową anomalię właściwości dwuskładnikowych połączeń wodoru z innymi pierwiastkami należącymi do tej samej grupy układu okresowego, według którego woda będąca w stanie płynnym powinna występować w zakresie temperatur od – 80°C do + 95°C.
Ile wody jest w ciele człowieka?

Około 60% ciała dorosłego człowieka to woda. Według dr. Jeffreya Utza z Neuroscience, Pediatrics, Allegheny University, różni ludzie mają różny procent zawartości wody w organizmie. Najwięcej mają dzieci, które rodzą się w około 78%. W wieku jednego roku ilość ta spada do około 65%. U dorosłych mężczyzn około 60% ich ciał to woda. Jednak tkanka tłuszczowa nie zawiera tyle wody, co tkanka beztłuszczowa. U dorosłych kobiet tłuszcz stanowi więcej ciała niż mężczyźni, więc około 55% ich ciała składa się z wody. Według czasopisma Journal of Biological Chemistry, mózg i serce składają się w 73% z wody, a płuca w około 83% z wody. Skóra zawiera 64% wody, mięśnie i nerki 79%, a kości 31%.

Ile jest wody na świecie?
Na świecie jest około 1,386 mld km3 wody. Woda pokrywa około 71% powierzchni Ziemi, głównie w morzach i oceanach i jest niezbędna dla wszystkich znanych form życia.
Około 97% światowych zasobów wodnych to wody słone występujące w morzach i oceanach. W oceanach znajduje się 1,338 mld km3 wody.
Zaledwie 3% wód na Ziemi stanowią wody słodkie, z tego ok. 2/3 zgromadzone jest w lodowcach, a pozostała część to wody gruntowe, głębinowe oraz rzeki i jeziora.
Do dyspozycji ludzi pozostaje jedynie 0,5% zasobów ziemskich. Opady na świecie wynoszą przeciętnie 710 mm w ciągu roku, z czego 470 mm wraca do atmosfery w wyniku parowania a 240 mm stanowi odpływ powierzchniowy, gruntowy i wgłębny.
Objętość wody z lodowca Grenlandii i Antarktydzie oceniana jest na 2,5 mln km3 i stanowi strategiczne zasoby rezerwy wody. 90% lodu na świecie znajduje się na Antarktydzie, a 10% na Grenlandii. Średnia grubość lądolodu grenlandzkiego wynosi 2135 m, w najgrubszym miejscu lód ma ponad 3 km.
W jakiej formie występuje woda?
Woda występuje w szeregu naturalnych stanów wody: w stanie ciekłym (krople deszczu), gazowym (para wodna), lub stanie stałym (lód). spadają na powierzchnię Ziemi w postaci opadu.
Ile trwa cykl hydrologiczny?
Średni czas zatrzymania wody w atmosferze wynosi 9 dni, w glebie 1-2 miesiące (w postaci wilgoci), w rzekach 2-6 miesięcy, w jeziorach 50-100 lat, w lodowcach 20-100 lat (na Antarktydzie do 20 tys. lat), w oceanach 3,2 tys. lat, w zbiornikach podziemnych 10-100 tys. lat.
Co to jest cykl hydrologiczny?
Pod wpływem energii słonecznej i grawitacyjnej woda zna znajduje się w ciągłym zamkniętym obiegu zwanym cyklem hydrologicznym, w którym woda w sposób ciągły cyrkuluje przez cykl zmiany stanów skupienia. Głównym elementem napędowym cyklu hydrologicznego jest energia słoneczna. Powoduje ona podgrzewanie wody w oceanach i morzach, a w konsekwencji jej parowanie. Para wodna na skutek wznoszących prądów powietrza, wywołanych różnicą temperatur w przekroju pionowym atmosfery, jest przenoszona znad oceanów w górne warstwy atmosfery, gdzie ulega schłodzeniu i kondensacji. Poziome prądy powietrza występujące w atmosferze wywołane takimi czynnikami jak różnica ciśnień, czy ruch obrotowy Ziemi, powodują ruchy chmur nad lądami i oceanami. W trakcie tego procesu cząsteczki wody w chmurach zderzają się i łączą się ze sobą, powiększając swoją masę. Po przekroczeniu masy krytycznej spadają na powierzchnię Ziemi w postaci opadu.


Na czym polega parowanie wody?
Parowanie to najważniejszy proces cyklu hydrologicznego, w którym woda zmienia swoją postać z ciekłej na gazową. Oceany w około 90% zasilają proces parowania, przez co dostarczają około 90% wilgoci do atmosfery, podczas gdy pozostałe 10% dostaje się poprzez transpirację roślin. W procesie parowania energia cieplna powoduje, że rozrywane są wiązania utrzymujące razem poszczególne molekuły wody. Molekuły parującej wody spędzają około 10 dni w powietrzu, zanim wrócą z powrotem na ląd czy do oceanu.
Co oznacza woda infiltrująca?
Woda infiltrująca to woda, która dociera do powierzchni lądu w postaci deszczu czy śniegu i wnika w głąb gruntu. Infiltrująca woda opadowa tworzy w gruncie strefę nienasyconą (aeracji) i strefę nasyconą (saturacji). Woda ze strefy nienasyconej zasila system korzeni roślin, a część przemieszcza się do rzek. Strefa nasycona znajduje się poniżej i tworzy wody podziemne lub warstwy wodonośne.

Jaka jest funkcja wody w ciele człowieka?
- Reguluje temperaturę ciała
- Nawilża tkanki oczu, nosa i ust
- Chroni narządy i tkanki ciała
- Przenosi składniki odżywcze i tlen do komórek
- Smaruje stawy
- Zmniejsza obciążenie nerek i wątroby poprzez wypłukiwanie produktów przemiany materii
- Pomaga rozpuszczać minerały i składniki odżywcze, aby były łatwo przyswajalne dla organizmu
Jaka jest funkcja wody w gospodarce?
Rolnictwo
produkcja żywności w rolnictwie – około 70% słodkiej wody trafia do rolnictwa
połowy ryb w słonych i słodkich wodach – są głównym źródłem pożywienia w wielu częściach świata
Transport
transport morski – znaczna część handlu towarami na duże odległości (ropa, gaz ziemny, produkty przemysłowe) jest transportowana morskimi szlakami transportowymi
Przemysł
produkcja przemysłowa – duże ilości wody, lodu i pary są wykorzystywane do chłodzenia i ogrzewania w przemyśle i domach
Chemia
przemysł chemiczny – woda jest doskonałym rozpuszczalnikiem szerokiej gamy substancji, zarówno mineralnych, jak i organicznych; jako taki jest szeroko stosowany w procesach przemysłowych oraz w gotowaniu i praniu
Turystyka
turystyka – woda, lód i śnieg mają kluczowe znaczenie dla wielu sportów i innych form rozrywki, takich jak pływanie, pływanie łodzią rekreacyjną, wyścigi łodzi, surfing, wędkarstwo sportowe, nurkowanie, łyżwiarstwo i narciarstwo