Woda mineralna a źródlana

Woda mineralna a źródlana – przy wyborze liczy się skład i wpływ na zdrowie. Woda mineralna jest korzystna dla zdrowia, ma dużo magnezu i wapnia. Źródlana, podobnie jak woda z kranu, jest neutralna dla zdrowia (nie szkodzi zdrowiu).  

 

woda mineralna a źródlana

Jak rozróżnić naturalne wody mineralne i wody źródlane?

Zarówno naturalna woda mineralna jaki i woda źródlana są wydobywane z tzw. krystalicznie czystych źródeł, które znajdują się w głębi ziemi. Zgodnie z dyrektywą 2009/54/EC wody podziemne dzieli się na naturalne wody mineralne (po angielsku natural mineral water) oraz wody źródlane (po angielsku spring water). Oba rodzaje wody są powszechnie dostępne w butelkach i mogą być wykorzystywane do picia i gotowania.

 

Skład naturalnych wód mineralnych a wód źródlanych

O właściwościach naturalnych wód mineralnych decyduje źródło z którego pochodzi woda. Woda mineralna jest korzystna dla zdrowia bo jej skład zawiera dużo więcej składników mineralnych (500 do 4000 mg/l) niż woda źródlana (200 do 450 mg/l), której skład jest obojętny dla zdrowia. Woda źródlana mniej minerałów niż woda mineralna, dzięki czemu ma łagodniejszy smak i dzięki czemu nadaje się do gotowania, lub przygotowywania kawy lub herbaty. 

 

Warto wiedzieć

Woda źródlana jest lepsza do gotowania ale do picia to naturalna woda mineralna jest lepsza. Naturalna woda mineralna jest korzystna dla zdrowia z uwagi na dużą ilość składników mineralnych, których woda źródlana ma dużo mniej.

 

Woda mineralna różni się od źródlanej przede wszystkim składem. Przepisy w Polsce są bardzo rygorystyczne odnośnie odnośnie składu wody mineralnej. Wobec wody źródlanej nie ma większych wymagań odnośnie składu niż wobec wody z kranu. 

Na rynku jest tylko około 30 rodzajów wody mineralnej korzystnej dla zdrowia! Duże koncerny świadomie umieszczają etykiety pomimo, że skład na nich pokazuje niską zawartość korzystnych minerałów. To zabieg marketingowy bazujący na zaufaniu do marki i niskiej świadomości konsumentów.

 

Naturalna woda mineralna

Naturalna woda mineralna to woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Skład naturalnej wody mineralnej ma korzystne oddziaływanie na zdrowie.

Naturalna woda mineralna jest to „woda bezpieczna dla zdrowia pod względem mikrobiologicznym, pochodząca ze złoża podziemnego lub poziomu wodonośnego i wydobywana z tego źródła jednym lub kilkoma ujęciami naturalnymi lub wierconymi. Naturalne wody mineralne charakteryzują się pierwotną czystością oraz zawartością składników mineralnych i pierwiastków śladowych. Woda mineralna ma potencjalne właściwości wody korzystne dla zdrowia.

 

Jakie są rodzaje wody mineralnej?

Naturalna woda mineralna może być to woda wysokozmineralizowana, średniozmineralizowana, lub woda niskozmineralizowana o niewielkiej zawartości składników mineralnych. W praktyce może się zatem zdarzyć, że „woda źródlana” może mieć więcej składników mineralnych niż niskozmineralizowana „naturalną wodę mineralną”. 

 

naturalna woda mineralna
3 rodzaje wody

Trzy przykłady naturalnej wody mineralnej:

Muszynianka to naturalna woda mineralna, która zawiera zestaw minerałów, które dostarczają pełną dzienną dawkę magnezu, wapnia i potasu u dorosłego człowieka.

Składniki Muszynianki wpływają m.in. na układ immunologiczny, nerwowo-mięśniowy, przemianę materii, utrzymanie prawidłowej pracy serca i ciśnienie krwi.

Dostępna: nisko- i średnionasycona CO2.
Zawartość wybranych składników mineralnych w miligramach na litr:
wapń – 208,0 mg/l,
magnez – 128,3 mg/l,
sód – 87,8 mg/l,
wodorowęglany – 1 489,0 mg/l.
Suma składników mineralnych – 1 954,36 mg/l.

 

Cechini Muszyna  to naturalna woda mineralna, wysokozmineralizowana o wysokiej zawartości magnezu i wapnia oraz niskiej zawartości sodu. Wpływa korzystnie na przemianę materii, wspomaga układ sercowy, nerwowy i mięśniowy.

Dostępna: nisko-, średnio- i wysokonasycona CO2
Zawartość wybranych składników mineralnych w miligramach na litr:
wapń – 258,9 mg/l,
magnez – 65,11 mg/l,
sód – 27,6 mg/l,
wodorowęglany – 1 239,0 mg/l.
Suma składników mineralnych – 1 670,90 mg/l.

 

Piwniczanka to naturalna woda mineralna wysokozmineralizowana o idealnej proporcji wapnia i magnezu (2:1), co zapewnia najlepsze przyswojenie tych minerałów przez organizm.

Składniki Piwniczanki poprawiają  metabolizm, wpływają na prawidłowe czynności serca i układu mięśniowego, przeciwdziałają skutkom stresu, przemęczeniu i osłabieniu. Ponadto zmniejszają napięcie nerwowe, wspomagają proces odkwaszania organizmu i regulują pH krwi.

Dostępna: nisko-, średnio- i wysokonasycona CO2.
Zawartość wybranych składników mineralnych w miligramach na litr:
wapń – 180 mg/l,
magnez – 87 mg/l,
sód – 133 mg/l,
wodorowęglany – 1 260,0 mg/l.
Suma składników mineralnych – 1 727mg/l.

 

dobra jakosc wody

Która woda mineralna jest najlepsza?

Wysokozmineralizowane, naturalne wody mineralne mają najwięcej składników mineralnych, dzięki czemu są najlepsze do nawodnienia. Te wody zawierają najwięcej wapnia i magnezu. W litrze wody znajduje się aż ponad 1 500 mg wszystkich składników mineralnych. 

Drugie, to wody średniozmineralizowane, kóre posiadają od 500 do 1 500 mg składników mineralnych w litrze. Trzecie, wody niskozmineralizowane mają tych składników poniżej 500 mg w litrze. Ostatnie, wody źródlane, mają niską zawartość składników mineralnych.

 

Woda źródlana

Woda źródlana to woda podziemna, podobnie jak mineralna pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Skład naturalnej wody źródlanej ma neutralne oddziaływanie na zdrowie.

Jakie są zalety wody źródlanej
jakosc wody w butelce

Ile pić wody mineralnej a ile źródlanej?

Zdrowy, dorosły człowiek może pić dowolnie dużo wody mineralnej i źródlanej. Zaleca się picie co najmniej 1 litra wody mineralnej dziennie. Dobra woda mineralna powinna być bogata w  sód, potas, lit, stront oraz chlorki, jod, siarczany i wodorowęglany. Idealna ilość wody mineralnej to półtora litra wody na dzień, uwzględniając, że dostarczamy jeszcze naszemu organizmowi wodę w innej postaci.

 

Jak wybierać wodę w butelce?

Wybierając wodę do picia, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na zawartość wapnia, magnezu i wodorowęglanów. W drugiej kolejności należy sprawdzić zawartość pozostałych biopierwiastków występujących w wodach: chlorków, sodu, fluoru, jodu, żelaza czy siarczanów. 

 

skladniki w wodzie butelce
sklad wody w butelce

Gazowana czy niegazowana?

Woda gazowana jest bezpieczniejsza pod względem bakteriologicznym. Obecność dwutlenku węgla, nie pozwala na rozwój bakterii w butelce. Po wody gazowane nie powinny jednak sięgać osoby ze stanami zapalnymi jelit, chorobą wrzodową żołądka czy te, które cierpią na nadwrażliwość jelit, w tym szczególnie jelita grubego.

 

 

Duża czy mała butelka?

Po otwarciu wody butelkowanej  powinno się ją wypić maksymalnie w ciągu trzech dni i pod warunkiem, że jest przechowywana w lodówce. Ponieważ każde otwarcie butelki może powodować namnażanie się bakterii nie powinno się używać plastikowych butelek wielokrotnie. Niezalecane jest przelewanie wody z większej butelki do mniejszej z uwagi na to, ze woda wchodzi w reakcję z plastikiem, który zmienia jej skład. 

 

 

sklad wody zrodlanej a mineralnej
woda lecznicza a mineralna

Czy woda mineralna jest lecznicza?

Woda mineralna to naturalna woda podziemna, która posiada w swoim składzie co najmniej 250 mg/l składników mineralnych. Jej skład jest określony przez źródło, z którego pochodzi, i nie może zostać zmieniony przez procesy technologiczne. Woda mineralna jest bezpieczna dla zdrowia i może być wykorzystywana jako źródło składników mineralnych. Jednak nie jest to woda lecznicza w klasycznym tego słowa rozumieniu i nie jest przeznaczona do leczenia chorób. Ma natomiast korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia, dostarczając organizmowi niezbędnych minerałów i elektrolitów.

 

Czy najlepsza woda to naturalna woda mineralna czy woda źródlana?

Zarówno woda mineralna, jak i źródlana ma inną wartość i przeznaczona jest dla różnych osób. Wybierając „naturalną wodę mineralną”, należy zwrócić uwagę, czy jest to woda nisko-, średnio- czy wysokozmineralizowana.

Największą ilość składników mineralnych mają wody wysokozmineralizowane, głównie wapnia i magnezu, a dzięki temu skutecznie oddziałują fizjologicznie odżywczo na organizm i stanowią ważny element diety.

Rodzice dzieci do drugiego roku życia nie powinni podawać swoim pociechom wód wysokozmineralizowanych. Nie powinny też po nie sięgać osoby starsze. Za to są one najlepsze dla osób aktywnych, intensywnie pracujących umysłowo czy fizycznie.

 

Czy woda źródlana jest najlepsza

Woda mineralna a źródlana - co warto wiedzieć o ich składzie i właściwościach zdrowotnych?

Woda mineralna to naturalna woda podziemna, która posiada w swoim składzie co najmniej 250 mg/l składników mineralnych. Jej skład jest określony przez źródło, z którego pochodzi, i nie może zostać zmieniony przez procesy technologiczne. Woda mineralna jest bezpieczna dla zdrowia i może być wykorzystywana jako źródło składników mineralnych. Woda źródlana to również naturalna woda podziemna, ale jej skład zawiera mniej niż 250 mg/l składników mineralnych. Woda źródlana jest bezpieczna dla zdrowia, ale nie dostarcza takich ilości składników mineralnych, jak woda mineralna. Obie wody są powszechnie dostępne na rynku i mogą być wykorzystywane do picia i gotowania.