Skład wody w butelce
3 składniki które musisz znać!
Następnym razem gdy sięgniesz po wodę przeczytaj skład na etykiecie. Wystarczy wiedzieć ile 3 podstawowych minerałów powinno być w wodzie, którą pijesz.

Jakie 3 elementy powinien mieć skład wody ?
Skład wody w butelce to zawartość makro- i mikroskładników takie jak nieorganiczne aniony i kationy, metale i metaloidy oraz związki organiczne. W wodach mineralnych znaczenie fizjologiczno-odżywcze mają głównie: magnez, wapń, sód, chlorki, siarczany, żelazo, fluorki, jodki, potas, wodorowęglany i dwutlenek węgla. Wybierając wodę musisz znać 3 podstawowe składniki: magnez, wapń oraz sód. Jeśli trenujesz sport, ważnym składnikiem są również wodorowęglany.
Warto wiedzieć
Magnez (Mg2+) – odpowiada za czynności układu immunologicznego oraz nerwowo-mięśniowego. Skurcze mięśni, nadpobudliwość nerwowa, zaburzenia snu i rozdrażnienie to typowe objawy niedoboru magnezu.
Dzienne zapotrzebowanie na magnez to około 300-350 mg magnezu. Sportowcy potrzebują około 450-525 mg. Polecana woda mineralna to taka, która zawiera co najmniej 50 mg magnezu w litrze.
Wapń (Ca2+) – to podstawowy składnik i budulec kości i zębów, wpływa na krzepliwość krwi i pracę serca, przemianę materii i leczenie procesów zapalnych. Skurcze mięśni, bóle stawów, mrowienie, zaburzenia snu, próchnica zębów, mogą być objawem niedoboru wapnia.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń to 600 do1200 mg. Powinno się pić wodę zawierającą w 1 litrze co najmniej 150 mg wapnia.
Wodorowęglany (HCO3) – regulują zawartość cukru we krwi i moczu, alkalizują kwasy żołądkowe, pomagają zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego w mięśniach po uprawiania sportu.
Sód (Na) – reguluje równowagę elektrolityczną organizmu i jest podstawowym składnikiem czynnika trawiącego, jako składnik kwasu solnego. Zapobiega odwodnieniu organizmu, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową i jest moderatorem krwi. Jego brak w organizmie powoduje osłabienie i zaburzenia trawienne. Wody zawierające sód (powyżej 20 mg/l) są polecane przy intensywnym treningu.
Potas – wpływa na krążenie mózgu, reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, kontroluje pracę mięśni, oraz bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych
Siarczany (SO4) – wpływają na przemianę materii, a przy równoczesnej obecności kationu wapniowego w wpływają na aktywność insuliny, obniżając zawartość cukru we krwi i w moczu.
Fluor – zapobiega próchnicy zębów. W wodach mineralnych dopuszcza się zawartość fluorków do 5 mg/litr.
Jod – reguluje pracę tarczycy, czyli wpływa na metabolizm, układ nerwowy i mięśniowy i krążenie krwi. Dzienne zapotrzebowanie na jod wynosi około 150 mikrogramów. Polecane są wody z naturalną zawartością jodu (powyżej 0,20 mg/litr), (np. Ustronianka z jodem)
Żelazo (Fe2+) – wpływa na metabolizm tkankowy i uczestniczy w detoksykacji szkodliwych substancji w wątrobie. Typowym objawem niedoboru żelaza jest przewlekłe uczucie zmęczenia. Żelazo w wodzie jest najbardziej przyswajalną postacią żelaza. Polecane są wody zawierające co najmniej 1 mg żelaza na litr wody.
Dwutlenek węgla (CO2) – dwutlenek węgla nie jest szkodliwy dla zdrowia, ale powinno się go unikać przy nadkwasocie, zaburzeniach trawienia, przy chorobie gardła i strun głosowych. Dwutlenek węgla ma działanie bakteriostatyczne i nie dopuszcza do mnożenia się bakterii, dlatego woda gazowana jest bardziej pewna pod względem bakteriologicznym, niż woda niegazowana, łatwiej rozwija się flora bakteryjna.

Czy woda z kranu jest zdrowa?
Woda z kranu jest obojętna dla zdrowia. Jest to woda uzdatniana, poddawana wielu procesom, aby nadawała się do picia. Woda wodociągowa jest pozyskiwana głównie z wód powierzchniowych (np. z Wisły). W pierwotnym stanie woda wodociągowa nie nadaje się do picia.
Wody butelkowane są pozyskiwane z wód podziemnych i są pierwotnie czyste i nie są uzdatniane. W szczególności naturalna woda mineralna podlega rygorystycznym wymogom mikrobiologicznym i chemicznym. Dlatego picie wody butelkowanej , a w szczególności mineralnej, jest korzystne dla zdrowia.
Skład wody mineralnej a źródlanej
Badania potwierdzają że, przy wyborze wody kierujemy się jej składem na etykiecie oraz stosunkiem ceny do jakości. Skład wody wpływa na zdrowie i samopoczucie, dlatego przepisy wymagają podawania składu chemicznego na etykietach naturalnej wody mineralnej. Skład wody znajdziemy również na etykietach wód źródlanych, pomimo, że nie ma obowiązku umieszczania składu na etykiecie wód źródlanych. Jest to zwykle chwyt marketingowy.


Mikroelementy w wodzie
Skład naturalnej wody mineralnej zawiera różne ilości makro- i mikroskładników takie jak nieorganiczne aniony i kationy, metale i metaloidy oraz związki organiczne. Do oznaczania zawartości jonów w wodzie (anionów i kationów) jest tzw. metoda chromatograficzna.
W praktyce zdarzają się przypadki gdy faktyczny skład wody różni się od tego podawanego na etykiecie. Przyczyną różnicy może być zmiana składu na skutek reakcji naturalnych gazów w wodzie takich jak CO2, czy wytrącania się węglanów magnezu i wapnia. Filtrowanie również zmienia skład wody. Dlatego rozporządzenie dopuszcza 20% różnice w składzie wody.
Przykładowe składy wody w butelkach
Zestawienie składu wody w butelkach dostępnych w popularnych sklepach takich jak Lidl, Żabka czy Biedronka.
(Mg2+) – magnez , (Ca2+) – wapń , (HCO3) – wodorowęglany
Żywiec Zdrój
(Ca2+)
41,69
(Mg2+)
5,62
(HCO3)
131,06
Kropla Beskidu
(Ca2+)
45,0
(Mg2+)
17,0
(HCO3)
219,0
Polaris Biedronka
(Ca2+)
102,2
(Mg2+)
19,44
(HCO3)
299,0
Saguaro Lidl
(Ca2+)
152,7
(Mg2+)
69,9
(HCO3)
1441,0
Muszynianka Żabka
(Ca2+)
208,0
(Mg2+)
128,3
(HCO3)
1489,0
Źródło: opracowanie własne
Co oznaczają informacje na etykietach wody mineralnej i źródlanej?
Oznaczenia wody mineralnej | Kryteria |
Bardzo niskozmineralizowana | Ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 50 mg/l |
Średniozmineralizowana | Ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 1.500 mg/l |
Niskozmineralizowana | Ogólna zawartość soli mineralnych nie jest większa od 500 mg/l |
Wysokozmineralizowana | Ogólna zawartość soli mineralnych jest większa od 1.500 mg/l |
Zawiera wodorowęglany | Zawartość wodorowęglanów jest wyższa od 600 mg/l |
Zawiera siarczany | Zawartość siarczanów jest wyższa od 200 mg/l |
Zawiera chlorki | Zawartość chlorków jest wyższa od 200 mg/l |
Zawiera wapń | Zawartość wapnia jest wyższa od 150 mg/l |
Zawiera magnez | Zawartość magnezu jest wyższa od 50 mg/l |
Zawiera fluorki | Zawartość fluorków jest wyższa od 1 mg/l |
Zawiera żelazo | Zawartość żelaza dwuwartościowego jest wyższa od 1 mg/l |
Kwasowęglowa | Zawartość dwutlenku węgla jest wyższa od 250 mg/l |
Zawiera sód | Zawartość sodu jest wyższa od 200 mg/l |
Odpowiednia dla przygotowania żywności dla niemowląt | Zawartość sodu lub siarczanów nie jest większa od 20 mg/l |
Odpowiednia dla diety ubogiej w sód | Zawartość sodu jest niższa od 20 mg/l |
Może być przeczyszczająca | Dla wód ocenionych klinicznie |
Może działać moczopędnie | Dla wód ocenionych klinicznie |

Od czego zależy przyswajanie składników odżywczych?
Przyswajanie składników odżywczych uzależnione jest również od naszego wieku, płci, mikroflory przewodu pokarmowego oraz czynników takich jak stres czy choroba. Istotne jest też to, ile danego pierwiastka występuje w naszym organizmie, jeśli jest go mało, to stopień wchłaniania zwiększa się, a wydalanie się zmniejsza.
Na co zwrócić uwagę, wybierając wodę?
Wybierając wodę mineralną w butelce warto sprawdzić podstawowe składniki: sód, wodorowęglany, wapń magnez. To właśnie skład wody będzie decydował o jej smaku, ale co ważniejsze o tym jaki wpływ będzie miała na Twoje samopoczucie.

Jaki jest najlepszy skład wody?
Najlepszy skład wody to posiada proporcję 2:1 wapnia do magnezu, bo taki jest stosunek tych pierwiastków w układzie kostnym. Przy takiej proporcji, magnez i wapń są najlepiej wchłaniane do organizmu. Półtoralitrowa butelka wody mineralnej dostarcza ilość wapnia i magnezu zbliżoną do 1 szklanki mleka.
